Η καλλιέργεια του ρυζιού ξεκίνησε στη Χαλάστρα τη δεκαετία του ΄50. H ύπαρξη των τεσσάρων ποταμών (Γαλλικός, Αξιός, Λουδίας, Αλιάκμονας) στην ευρύτερη περιοχή έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της καλλιέργειας και παράλληλα μετέτρεψαν τον κάμπο της Θεσσαλονίκης στο μεγαλύτερο ορυζώνα της Ελλάδας.
Ρύζι
ΚΑΡΟΛΙΝΑ
Μεσόσπερμο ρύζι με μεγάλους λευκούς κόκκους και έντονο γαλακτερό χρώμαστο κέντρο του. Η βασική ιδιότητα του ρυζιού αυτού είναι η μεγάλη ικανότητα του να απορροφά τα λίπη απελευθερώνοντας παράλληλα το άμυλο του κάνοντας το κατάλληλο για φαγητά φούρνου αλλά και ριζότο.
ΜΕΓΕΘΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ: 500g, 1Kg, 5Kg, 10kg, 25kg
ΜΠΟΝΕΤ (PARBOILED)
Μακρύσπερμο ρύζι που παίρνει το χρυσαφένιο χρώμα από τα συστατικά του εξωτερικού φλοιού του, κατά την υγροθερμική επεξεργασία, ο οποίος απομακρύνεται στη συνέχεια. Θεωρείται ιδανικό για πιλάφι λόγω του ότι παραμένει σπυρωτό.
ΜΕΓΕΘΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ: 500g, 1Kg, 5Kg, 10kg, 25kg
ΝΥΧΑΚΙ
Μακρύσπερμο ρύζι με κρυσταλλιζέ – λευκό χρώμα. Ενδείκνυται κυρίως για μέτρια χυλωμένο πιλάφι.
ΜΕΓΕΘΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ: 500g, 1Kg, 5Kg, 10kg, 25kg
ΓΛΑΣΕ
Μεσόσπερμο ρύζι με κρυσταλλιζέ – λευκό χρώμα. Οι κόκκοι αυτού του ρυζιού τείνουν να προσκολλώνται μεταξύ τους κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος και γι’αυτό ενδείκνυται για σούπες και γλυκά όπως το ρυζόγαλο.
ΜΕΓΕΘΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ: 500g, 1Kg, 5Kg, 10kg, 25kg
ΚΑΣΤΑΝΟ
Το καστανό ρύζι, είτε μακρύσπερμο είτε μεσόσπερμο, προκύπτει μετά την απομάκρυνση του φλοιού, αλλά διατηρώντας τη στοιβάδα του περικάρπιου, που του προσδίδει το χαρακτηριστικό καφέ χρώμα και την τραχεία υφή. Το καστανό ρύζι θεωρείται ότι ανήκει στην κατηγορία των προϊόντων ολικής άλεσης, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και προτείνεται στα πλαίσια μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής. Απαιτεί περισσότερο χρόνο μαγειρέματος σε σχέση με τις υπόλοιπους τύπους ρυζιού.
ΜΕΓΕΘΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΩΝ: 500g, 10Kg
ΜΠΑΣΜΑΤΙ
Λευκό και μακρύσπερμο ρύζι. Καλλιεργείται στην Ινδία και το Πακιστάν. Ιδιαίτερα αρωματικό, χαρακτηριστικό των περιοχών που καλλιεργείται. Προτείνεται για πιάτα έθνικ κουζίνας.